Otäck tromb i Finland!

Så var det måndag igen och den här gången bar det iväg till Helsingfors. Nu var det mammas tur att följa med. Vi flög på morgonen så vi anlände till golfbanan på förmiddagen. Vi käkade lite lunch och sedan var det dags för inspel. Banan var mycket fin, advice gammal ja Finlands äldsta faktiskt byggd 1933. Den var ganska kort med små greener och jättestora ekar lite här och var. Dagen efter var det pro am och då blev det träning på förmiddagen. På eftermiddagen var mamma och jag inne en sväng i Helsingfors. Vi bodde på ett hotell precis vid havet, jätte mysigt och fint var det. Dag tre var det dags för inspelsvarv nr 2, träna lite och sen ladda upp för kommande dags spel. De flesta spelare bodde på samma hotell så det var ordnat buffé för oss på kvällarna, det var gott och trevligt.

Speldag nr 1, start på eftermiddagen, näst sista boll från hål nr 10. Åskan hängde i luften och när vi var på 15:e greenen alltså vårt sjätte hål för dagen så bröts spelet för åska. Jag var då i delad ledning på -1. Det var bara att markera bollen och ta sig in till klubbhuset. Det dröjde inte många minuter tills himlen öppnade sig och regnet bara öste ner. Det dröjde heller inte länge förrän greenerna och fairway vattenfylldes. Vi satt och väntade i lite drygt två timmar innan det beslutades att vi skulle spela vidare klockan 07.00 nästa dag. Japp, 30 hål skulle det bli för mig på lördagen. Halva startfältet var klara och vissa hade ju bara några få hål kvar.

Klockan ringde 04.15, kl 05.00 var det frukost och kl 05.30 gick bussen med halva startfältet, 60 spelare till banan. Jag fortsatte tyvärr inte första ronden så bra som jag började dagen innan, utan kom in på 76 slag. Vi hade blivit lovade att få en halvtimmas paus emellan ronderna, men när vi kom in skulle vi starta 5 min senare och det kunde inte skjutas på så det var bara att traska vidare direkt. Jag startade rond två lite dåligt spelade bra i mitten och avslutade sen sämre och kom in på 76 slag även den rundan. Den här dagen var det betydligt bättre väder och jag trodde att scorerna skulle bli bättre, men jag klarade cuten precis tillslut. Kul, kul jag var otroligt sugen på att ge banan lite revansch.

Dagg patrull blev det på söndagen. Vädret var märkligt, ena stunden var det sol och andra stunden så kom en stört skur och så blåste det massor. När vi var på 10:ans utslag regnade det och blåste så mycket att vi knappt såg bollen när vi slog ut. När vi sedan var på 10:ans green bröts spelet.

Vi, liksom de flesta andra som var ute, spelare, publik och funktionärer sökte skydd under ett stort tält, såg ut som operahuset i Sidney, vilket var till för publiken. Där såldes det mat och dryck och där fanns bord och bänkar. Mamma tog ett bord medan Maria, Emelie och jag gick in på en toalett bakom tältet för att försöka torka lite kläder med en sån där handtork. Emelie gick ut före oss och någon minut senare hördes världens smäll och det lilla toalett-huset vi var i ruskades till och lättade från backen och fönsterrutan åkte in! Släng dig på golvet skrek jag till Maria, vi fattade ju ingenting!

Jag öppnade sedan dörren och utanför var det kaos! Som tur var fick jag syn på mamma direkt och sprang fram till henne. Det stora tältet, som någon minut tidigare stått upp med stabila stag hade blåst omkull och alla människor låg på marken! Det hade kommit en tromb. Några tjejer som var på väg till tältet såg hur tromben slet med sig trädtoppar och sedan slog ner människor och golfbagar och fick tag i tältduken. En reklamskylt flög 200 m över fairway. Det var fruktansvärt! Ambulans och brandkår kom och 11 personer fick föras till sjukhus. Lyckligtvis nog var det inga livshotande skador. Efter denna dramatiska händelse blev det givetvis inget mer spel. Tävlingen bröts och räknades efter två ronder. Alla transporterades chockade tillbaka till hotellet i väntan på att få åka hem. Sådana här naturkatastrofer tror man inte kan hända i norden.

Hälsningar Sandra